SPEX in the city NL

NederlandsNL    Frenchfr-FR    GermanDE-CH-AT    ItalianItaly    English (UK) 

×

Fout

Please download the CEGCore framework from www.chronoengine.com then install it using the 'Extensions Manager'

 

 

SPEX in the city

Architect: Baijens Architektonische Vormgeving
Styliste : Yvette Laduk
Interieurbouw:  Onno Rombouts van Intraville interieur betimmering
Technische uitvoering wand Panelen: Top Vision Group
 
Spex aldus BUREAU BAIJENS

Voor spex heeft mijn bureau gewerkt aan het project Spex dat duidelijk anders is dan gebruikelijk. Er komt een ketenachtige sfeer functioneel samen met een persoonlijk gestileerde winkel. Dit vraagt een totaal andere aanpak. Zeker in deze tijd van veranderende Retail beleving. Een project waaraan ons bureau met veel plezier gewerkt heeft.

Product:

01-NL-ALUMINA STILONASTOREa 04-NL-SATURN-2

Interview Spex in the City Alphen aan den Rijn
Datum: 31 oktober 2016
Gesproken met: Gijs van Leeuwen
Interview door: Francis Peters

 

Na jarenlange ervaring in de optiek heb je besloten je eigen winkelconcept op te zetten. Hoe kwam het dat je deze stap hebt gezet? Speelde dit idee al langer?

Het komt omdat ik in de afgelopen jaren, en versneld in de afgelopen twee jaar, de uitdagingen zag ontstaan tussen aan de ene kant de prijsvechters en aan de andere kant de zelfstandige opticien. De zelfstandige opticien laat nog steeds winkels bouwen zonder enige beleving en gerichte informatie. Zij zullen doorgaan met het positioneren in het steeds hogere segment hetgeen bevestigd werd door de GFK cijfers. Ik denk dat er ruimte is voor een totaal nieuw concept waarbij we deze twee werelden in één combineren, dat heel duidelijk retail is en zich op een transparante prijsstrategie richt, gecombineerd met de warmte, beleving en vakmanschap van de zelfstandige opticien. Daarbij komt dat ik al 20 jaar de droom heb om een concept in de markt te zetten dat leuk en onderscheidend is en iets toevoegt.

 

Er zitten veel opticiens in Alphen aan den Rijn. Hoe gaan mensen Spex vinden? Hoe ga jij je onderscheiden?

Spex gaan ze vinden omdat ik ook op een A1 locatie zit en veel aan onderscheidende marketing en promoties doe. En uiteraard via mond-tot-mond reclame en social media, waarbij de marketing propositie - gratis monturen bij aankoop van een paar brillenglazen - zichtbaar zal zijn.

 

In het midden van de winkel heb je een werkeiland laten bouwen. Wat is je gedachte hierachter?

Vakmanschap laten zien; het maken van de bril in de winkel waar de klant bij is. Alle handelingen waarbij de opticien normaal voor naar achter moet lopen willen we zichtbaar doen in dit eiland. Maar het is ook een centrale receptie. Bij alles blijven we in contact met de klant. Het is in de vorm van een schip zodat het een robuuste maar vriendelijke vormgeving heeft en een knipoog naar de nautische achtergrond van Alphen.

 

Richt je je op de inwoners van Alphen of op de gehele regio?

De gehele regio. Dit wil ik bereiken door gebruik te maken van de abri’s en mond-tot-mond doet ook veel.

 

Er is ruimte gecreëerd voor huiselijkheid. Heb je bewust voor deze sfeer gekozen om mensen samen te kunnen laten komen op deze plek?

Ja, lekker zitten en een goede kop koffie erbij. Mannen die mee mogen winkelen pakken een Voetbal International of de Telegraaf. Mensen moeten zich op hun gemak voelen.

 

Hoe is het hele concept tot stand gekomen?

Ik heb het gecreëerd vanuit Why, How, What. Ik heb een jaar vanuit mijn visie en missie een plan geschreven vanuit mijn hart en dat ben ik in detail gaan uitwerken in een marketingplan. De bedrijfsvoering, filosofie, et cetera. Daarbij heb ik veel onderzoeken doorgenomen over consumentengedrag. Tien jaar geleden heb ik zelf een wetenschappelijk onderzoek ontwikkeld over consumentengedrag binnen de optiekbranche toen ik op Nijenrode afstudeerde. Dit onderzoek is overigens door de Nuvo en Optitrade geadopteerd en dit wordt elke twee jaar herhaald. Verder heb ik samen met een vriendin, die styliste is, de huiselijke sfeer erin gebracht. Omdat Jos Baijens veel ervaring met zelfstandige opticiens heeft heb ik ervoor gekozen om samen met hem de basistekeningen te maken: de plattegrond, verlichting, vloer, plafond, wanden en de customer flow. Met Top Vision heb ik gewerkt omdat jullie ervaring hebben in zowel de zelfstandige optiek als de ketens.

 

De campagnes die ik voorbij zie komen zijn oprecht en het valt iedereen op. We hebben zelden zo’n complete campagne gezien. Hoe heb je dit aangepakt?

Dit heb ik met een marketingcommunicatiebureau samen aan de keukentafel bedacht. De contactpersoon daar is één van mijn beste vrienden en dat ging heel soepel omdat je makkelijker open tegen elkaar kan zijn. Ook neem je er zo van beiden kanten meer de tijd voor. Hij post ook actief op social media. Binnen 48 uur hadden we 300 likes op onze Facebook pagina en dit loopt wekelijks op.

 

Het is duidelijk dat heldere communicatie in deze winkel een grote rol speelt. Ik denk dat de consument dit tegenwoordig heel prettig vindt. Hoe is deze hele opbouw tot stand gekomen?

 We hebben een conceptstore ontwikkeld waarin wij werken met meerdere thema’s. Deze thema’s zijn bijvoorbeeld Spex on the Beach, Spex at School, Spex Exclusive, en deze worden op eigen wijze gecommuniceerd met bijbehorende beelden bovenaan de panelen. Hierdoor kunnen mensen zich goed oriënteren zodra zij de winkel binnenstappen. Als zij voor de winkel staan wordt de prijsopbouw direct toegelicht in de etalage op displays.

 

Waarom heb je voor de elektronisch afsluitbare kolommen gekozen voor de zonnebrillen?

 Ik maak onderscheid tussen de impulsaankopen en hoger segment geprijsde zonnebrillen. Een gepolariseerde zonnebril van € 40,- wordt open gepresenteerd, maar de zonnebrillen boven de € 200,- presenteer ik om veiligheidsredenen afgesloten. Ook vind ik dat bij verkoop in dat segment persoonlijk advies hoort.

 

Je hebt achter de brillen een speciaal scherm om de polarisatie van de zonnebrillen te demonstreren. Hoe werkt dit?

Het is een concept wat ik 5 jaar geleden samen heb ontwikkeld met een uitvinder en dat is in de afgelopen maanden verder doorontwikkeld met de presentaties van Top Vision. Als mensen voorbij lopen zien ze een wit verlicht vlak en alleen door de gepolariseerde zonnebrillen op te doen zie je flashy bewegende kleurrijke patronen, speciaal ontwikkeld beeldmateriaal. Het is een klein wondertje

 

 

Hoe zie jij de toekomst? Wil je meer winkels op deze manier gaan openen?

Ik weiger om die ambitie uit te spreken omdat het heel veel energie heeft gekost om winkel één te openen. Als het na een jaar een succes blijkt te zijn, wat ik denk dat het kan zijn, dan zullen er ongetwijfeld mensen interesse hebben om ook dit concept te toepassen. Dat zou ik dan ongelooflijk leuk vinden, maar als het bij deze winkel blijft ben ik net zo gelukkig.

 

Go back to projects