Groesbeek Optiek NL

NederlandsNL    Frenchfr-FR    GermanDE-CH-AT    ItalianItaly    English (UK) 

×

Fout

Please download the CEGCore framework from www.chronoengine.com then install it using the 'Extensions Manager'

 

 

Groesbeek Optiek

 

Voor deze moderne familiewinkel in groesbeek heeft de briefing van de familie van uden geleid tot een project dat qua stijl exact past tussen de huidige trendy industrieele stijl en reguliere winkelinrichting met een perfecte routing

De geringe bouwkundige winkelhoogte heeft geen negatieve invloed gehad voor de totale beleving van de winkel door uitgedachte oplossingen zoals verlichting en kleurtoepassingen

Al met al een geweldig project geweest met een hartelijke samenwerking met de eigenaren

 

Interview Groesbeek Optiek
Ontwerp: Bureau Baijens
Datum: 22/12/16
Gesproken met: de heer van Uden
Interview door: Francis Peters 

 

Begin november zijn jullie naar een ander pand verhuisd, wat was de voornaamste reden hiervan?
Ruimtegebrek, in het oude pand hadden we te weinig meters voor audiologie en optiek activiteiten nam steeds meer toe. In de nieuwe ruimte kunnen we aan alle eisen voldoen die tegenwoordig nodig zijn om de klanten te verzorgen en te prikkelen met informatie.


Het pand heeft een heel specifieke indeling, hebben jullie hier bewust voor gekozen of was het pand al zo?
Hier hebben we bewust voor gekozen. In samenwerking met Jos Baijens zijn alle ruimtes en wanden bepaald. We hebben ingespeeld op de zithoeken en grote tafels zodat de klanten langer in de winkel verblijven. Ze kunnen dan rustig een filmpje bekijken met informatie over de brillenglazen op een scherm aan de wand. Ze krijgen lekker een kopje koffie met een koekje of bonbon erbij. We hebben natuurlijk ook een navulsysteem met brillenspray waar ze af en toe voor naar binnen kunnen stappen. Een gepoetste bril geeft glans aan de dag.


Jullie hebben veel verschillende ruimtes, hebben jullie deze per segment ingedeeld?
We hebben een wand waarbij we de modemerken presenteren en de rest is ingedeeld per type bril (verschillende merken door elkaar.) Voor de kinderbrillen hebben we een aparte shop in shop gecreëerd met een vaste prijs voor alle monturen.

 

Hebben jullie het brillen aanbod verandert na de verbouwing?
Ja, we hebben nieuwe merken aangeschaft die we voorheen niet hadden. Deze winkel leent zich daar heel goed voor. Het aanbod is uitgebreider.

Hoe reageren de klanten op de nieuwe winkel?
We zitten in een dorp dus wilden we een knusse winkel neerzetten, mensen zijn zeer verrast dat het echt anders is dan wat ze gewend zijn.


Jullie gebruiken voor de zonnebrillen de elektronische Mino kolommen. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?

Het is een prettig werkend systeem die we actief gebruiken. Het gaat automatisch dicht na een bepaalde tijd en zo werken we eigenlijk het liefst. Daarnaast heeft het een strakke en subtiele vorm. Vanaf het plafond hebben we de brillen mooi aangelicht.

 

Krijgen jullie nu nieuwe klanten binnen nu je in dit pand zit?
We hebben zeker nieuwe klanten binnen, gezien het uitnodigende interieur en de gunstige ligging van het pand zorgt dit voor een aangename aanloop.

 

Waar bent u het meest tevreden over?
De reacties van onze klanten, het is echt een beleving, mensen vinden het stoer en ze vragen of ze foto's mogen maken.


Wat was de grootste uitdaging?
Ik ben 59 en sinds een jaar of 5 zit mijn zoon ook in de zaak. Het was een leuke uitdaging om toch nog de winkel volledig te verbouwen terwijl ik nog maar een jaartje of 3 volledig werkzaam zal zijn hier.


Zijn er dingen die u achteraf anders had willen doen?
Nee, we zijn nog niet echt tegen iets aangelopen. De routing is heel fijn en we hebben een open werkplaats wat goed bevalt, we zijn zeer tevreden.


 

Go back to projects